SkyGliders logo
 
gradient

Reserve werpen - reserve vouwen

Reserve parachute

Deze "last-chance" hebben we gelukkig bijna nooit nodig omdat we ons hoofdscherm (de parapente) zelfs uit extreme situaties bijna altijd weer vliegend kunnen krijgen. Maar als het er toch van komt dat je hem nodig hebt, dan wil je dat je reserve snel boven je hoofd staat en het goed doet.

Oefenen

Je reserveparachute is een laatste redmiddel als andere oplossingen niet meer werken. Door de eenvoud van het systeem gaat het gebruik in de praktijk meestal zonder verdere incidenten. De daalsnelheid is wat hoger dan bij een gewone paragliding landing, er is altijd kans dat het wat ruwer gaat doordat je parapente en reserve elkaar tegenwerken en je kan op een vervelende plek terechtkomen en een verwonding oplopen bij de landing. Oefenen is dus niet zo simpel, hoewel het boven water redelijk verantwoord te doen is (waarbij wel alles na afloop zorgvuldig gedroogd en schoongemaakt moet worden.

Om toch te kunnen ervaren hoe het is om je reserve te werpen (een hele belangrijke oefening, want als het erop aan komt moet je het snel en goed kunnen doen), simuleren we aan de ringen in de gymzaal een noodsituatie en laten we je de reserve werpen. We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om dit regelmatig te doen.

Onderhoud

Met uitzondering van luchten en opnieuw inpakken heeft een reserveparachute geen onderhoud nodig. Het luchten en opnieuw pakken voorkomt 'verkleven' van het doek en zorgt ervoor dat je reserve in geval van nood snel opent. Dit moet één of twee keer per jaar gebeuren (afhankelijk van de instructies van de fabrikant).

Wij combineren het oefenen en het onderhoud en organiseren een paar keer per jaar een gooi- en vouwsessie waarbij al het bovengenoemde wordt gedemonstreerd en uitgelegd.

Reserveparachute pakhandleidingen

Independence Evo Cross (Duits)
Independence Evo (Duits)
Independence Evo (Engels)
High Adventure Beamer-2 (Duits)
MacPara Aegis (Engels)
Apco Mayday (Engels)

reservewerpen reservewerpen reservewerpen reservewerpen