SkyGliders logo
 
gradient

Vogezen - Frankrijk

Vogezen 2020 video - deelnemers

Als je vanuit Nederland via Luxemburg naar de Méditerrannée rijdt, passeer je bijna ongemerkt een van de juweeltjes van het paragliding: de Vogezen (les Vosges) in noordoost Frankrijk. Om bij de Vogezen te komen volg je vanuit Luxemburg een stukje de beroemde route Soleil, maar waar de grote massa bij Nancy richting Dijon en Lyon gaat scheiden onze wegen en volgen we de borden naar Epinal, daarna Remiremont en via steeds kleinere wegen belanden we uiteindelijk in het hart van de Vogezen en zien we borden naar de Ballon d'Alsace, Grand Ballon, La Bresse, Gérardmer en tientallen andere kleine bekende en minder bekende dorpen en stadjes. De benaming van het vlieggebied is een beetje verwarrend: het natuurgebied/berggebied de Vogezen liggen in het departement Lorranaine, maar een deel van dit gebied staat ook bekent als Alsace (oftwel de Elzas). Zo heet de afdeling van het Franse FFVL (Federation Française de Vol Libre) die het parapente in dit gebied regelt Ligue d'Alsace" de Vol Libre.

In de loop der eeuwen hebben hier afwisselend de Fransen of de Duitsers heerschappij gehad. Je ziet aan de bouwstijl van de huizen en de plaatsnamen dat de Duitse invloed groot is (geweest) - een deel van de bevolking spreekt zelfs nog een aardig woordje Duits en dat is in Frankrijk helemaal niet gebruikelijk. Maar het is hier ook echt Frankrijk, met een cultuur van 'joie de vivre', lekker (en niet duur) eten in kleine restaurantjes en vooral respect voor individuele vrijheid.

De Vogezen zijn een speciaal stukje Frankrijk met een bijzondere natuur. Vanaf de Atlantische oceaan gezien bevinden zich hier de eerste bergen van enige betekenis en dat heeft tot gevolg dat (vochtige) lucht omhoog gestuwd wordt en vervolgens uitregent. En als je ziet hoe groen het hier is, dan kun je wel een beetje inschatten hoeveel vochtige lucht er vanaf de oceaan wordt aangevoerd. De oorsprong van de Moesel ligt op enkele kilometers van onze camping (we gaan altijd even kijken als we een niet vliegbare dag hebben). De toppen liggen hier op zo'n 1200 meter boven zeeniveau, de dalen rond de 400, de hoogteverschillen zijn dus niet zo heel erg groot. Maar de Vogezenn hebben een totaal eigen dynamiek en als het niet regent, dan kun je hier de mooiste vluchten maken. In thermiek met plus zes of meer omhoog is hier de normaalste zaak van de wereld en overlandjes zijn voor gevorderde piloten eerder norm dan uitzondering.

Frankrijk staat bekend om zijn goede keuken en hoewel wij meestal op de camping eten, doen we ons tegoed aan het rijke aanbod van verse vis en mooi vlees dat, als je eenmaal de weg weet, uitbundig beschikbaar is. We hebben inmiddels een naam op te houden als het op goed eten aankomt...

De Vogezen zijn elk jaar onze eerste reisbestemming. Het weer in de Vogezen is altijd wat wispelturig, aan het begin van het seizoen (dat hier al in mei begint) zelfs in zo'n mate dat we de laatste jaren de natste periode proberen te vermijden. Zo eind mei, begin juni, is het wat warmer en is de kans op mooi weer al een stuk beter en daar maken we graag gebruik van. In de zomer is het hier vaak te heftig om overdag te vliegen, dus die periode zitten we ergens anders, de nazomer het najaar kunnen mooie dagen hebben die zich bij uitstek lenen voor korte ad hoc tripjes met een paar vliegvrienden. Relatief dichtbij (vanaf de Randstad ongeveer 650 km)  is het makkelijk aan te rijden en kun je zelfs in een lang weekeinde aardig wat airtime scoren.

Op de camping slaap je in je eigen tent of, optioneel en tegen niet te hoge meerprijs, in een van de chalets. Hoewel niet groot, zijn de huisjes een stuk luxer dan een tent, slaap je in een vast bed en heb je met een paar mensen de beschikking over je eigen douche. Kamperen met comfort zullen we maar zeggen.

Doelgroep: zowel piloten zonder bergervaring (niveau brevet-1) als cracks komen hier aan hun trekken. Starten is hier relatief eenvoudig en de meeste landingsplekken zijn royaal. Veel Nederlandse piloten hebben in de Vogezen hun eerste bergvluchten gemaakt en komen hier graag weer terug.

Reissom Vogezen is inclusief:

verblijf op de camping (eigen tent of caravan)
alle maaltijden (lunchpakket zelf maken)
dagelijkse briefing over het weer, de mogelijkheden en de planning
lokaal tranport naar de startplekken (SkyGliders instructeurs bepalen of het geschikt weer is)
lokale start- en landingsgelden
ondersteuning door SkyGliders instructie team
niet-vliegende partners kunnen een aantal keren mee naar de startplek

Van toepassing op al onze buitenland reizen: dit is geen cursus en je accepteert dat SkyGliders en/of het instructie team niet aansprakelijk zijn voor de aan het een dergelijke reis verbonden risico's! SkyGliders biedt de organisatie en logistieke ondersteuning om je paragliding vakantie zo makkelijk en verantwoord mogelijk te maken.

Er mag veel, er moet niets - behalve helpen met de afwas :-)

Handige links:

Camping Le Schlossberg
vliegstekken Vogezen pagina 1 en pagina 2 (afdrukken op A3)
vliegstekken Lorraine (Alsace - Elzas)

vogezenVogezenvogezenvogezenVogezenvogezen