SkyGliders logo
 
gradient

Alle opleidingen en aantekeningen

Na het behalen van het eerste brevet heb je een aardig idee waar deze sport over gaat. Je weet inmiddels dat de eenvoud van het vliegen met een paraglider maar één kant van het verhaal is. Vaardigheid op de startplaats, een goed circuit vliegen op de landingplaats, gebruik maken van thermiek, omgaan met turbulentie, verkeersregels als je niet alleen vliegt, kennis over de eigenschappen van je materiaal - er is nog genoeg te oefenen en te leren. In je eigen tempo kun je bij SkyGliders werken aan het behalen van alle brevetten en aantekeningen.

Brevet-2 (PgPL niveau 2)

Voor het behalen van brevet-1 wordt er geen onderscheid gemaakt tussen berg- of liervliegen. Werd je voor brevet-1 vluchten nog uitgebreid voor elke vlucht geholpen en gecontroleerd, voor brevet-2 vluchten gaan we snel naar meer zelfstandigheid en autonomie. Je kunt nu zelfstandig je uitrusting klaarmaken en controleren en je deelt je vlucht zelfstandig in. Radiocontact is er altijd, maar wordt nu vooral gebruikt voor corrigerende aanwijzingen en begeleiding bij het aanleren van de brevet-2 oefeningen.

Bij brevet-2 hoort ook een flinke portie theorie - zowel zelfstudie als gezamenlijke theoriesessies in de winter helpen je bij de voorbereiding op het landelijke KNVvL theorie examen. De beoordeling van je vliegkwaliteiten en afgifte van de luchtwaardigheidsverklaring is voorbehouden aan instructeurs van SkyGliders.

Er is één theorie-examen dat geldig is voor zowel het brevet-2 berg als brevet-2 lier. Afhankelijk van het aantal gemaakte vluchten aan de lier en in de bergen kun je één of beide brevetten aanvragen.

Brevet-3 (PgPL niveau 3)

Voor het behalen van brevet-3 moet je vooral veel praktijk ervaring opdoen. De theorie is wat uitgebreider, maar is voor een groot deel herhaling van brevet-2 stof - er wordt echter wel verwacht dat je inzicht wat groter is en de vragen op het landelijk examen zijn dan ook wat lastiger dan voor het brevet-2 examen.

Aantekening hulpinstructeur

Als je ambities hebt om anderen te helpen om een goede piloot te worden, dan kan SkyGliders je bij gebleken geschiktheid een verklaring afgeven waarmee je de brevet-aantekening hulpinstructeur (berg, lier of beiden) kunt aanvragen. We ervaren dat hulpinstructeurs door het helpen van andere piloten zelf ook betere piloten worden!

Aantekening instructeur

De aantekening instructeur bestaat uit een combinatie van een door de KNVvL georganiseerd traject (waarbij de nadruk ligt op didactische vaardigheden) en een door de school begeleide stage.

Alleen KNVvL erkende scholen zoals SkyGliders Paragliding mogen (en kunnen) een instructeur in opleiding begeleiden naar het behalen van de aantekening.

Een instructeur paragldiing krijgt een grote verantwoordelijkheid en moet in staat zijn om een team van hulpinstructeurs te kunnen aansturen, alsmede de veiligheid voor de deelnmers op het lierveld of in de bergen te waarborgen. De opleiding vereist een flinke inzet en een behoorlijke investering van je vrije tijd. Alleen SkyGliders hulpinstructeurs komen (bij ons) in aanmerking voor deze opleiding.

SkyGliders is een erkende stage-school: instructeurs in opleiding van andere scholen zijn welkom om bij ons stage te lopen.

Aantekening lierman (man/vrouw!)

De lierman heeft een belangrijke functie tijdens de activiteiten in Nederland: hij of zij is bij elke vlucht betrokken en moet in staat zijn in een fractie van een seconde te beslissen of een start doorgezet of afgebroken moet worden. Zolang de kabel nog verbonden is met de piloot is de lierman degene die de piloot in de gaten houd en waar nodig corrigerende instructies geeft. Zeker met piloten in opleiding is dit een verantwoordelijke bezigheid die concentratie vereist. Uiteraard zijn liermannen zelf altijd geroutineerde piloten.

Aantekening tandempiloot

Alleen de meest geroutineerde piloten in het bezit van brevet-3 kunnen in aanmerking komen voor de training voor tandempiloot. Het delen van de ervaring van het vrije vliegen met anderen is superleuk maar vereist 100% foutvrije vaardigheden: het welzijn van een passagier ligt volledig in handen van de tandempiloot en dit is dan ook een hele grote verantwoordelijkheid. Tijdens de opleiding wordt er extra veel aandacht besteed aan (o.a.) vluchtplanning, vooruitzien, omgang met de passagier en startvaardigheden. Alleen SkyGliders teamleden komen in aanmerking om bij ons opgeleid te worden tot tandempiloot.

Vrij vliegen

Ongeacht welke brevetten en aantekeningen je wil behalen zijn we altijd alert op alles wat er in onze omgeving gebeurt. We kijken mee met gebrevetteerden die vrije vluchten maken, maar we houden ook een oogje op ervaren tandempiloten die met passagiers vliegen. Er valt altijd wat te leren of te verbeteren en als je openstaat voor opbouwende kritiek dan kun je ook na het behalen van het brevet je vaardigheden op een hoger niveau brengen - dat is een proces dat nooit hoort te stoppen. 

in de bergencontrolecontrole