SkyGliders logo
 
gradient

Parapente

Het duurste onderdeel van je vlieguitrusting is je scherm. Een doorsnee scherm gaat minimaal 300 vlieguren mee, maar afhankelijk van de condities (klimaat, zon), onderhoud (drogen na een vochtige dag) en manier van vliegen (glijvlucht  of acro) kan dat veel langer, maar ook korter zijn. Voor de meeste Nederlandse piloten zou een scherm vijf jaar of langer mee moeten gaan.

Vooral bij de aankoop van je eerste scherm kun je verkeerde keuzes maken en we kunnen dan ook niet genoeg benadrukken dat advies van je instructeur heel erg belangrijk is. Je zal ervaren dat niet commerciële overwegingen, maar toekomstig plezier en veiligheid de basis vormen van het advies van je instructeur.

Elders op deze site zullen we t.z.t. nog uitvoerig op dit onderwerp ingaan, maar hier alvast een paar pointers:

  • bij elk merk gaan de prestaties evenredig met de prijs omhoog
  • je eerste scherm kan zich het beste onderin de prestatie/prijsrange bevinden
  • een 'beginners scherm' dat je een 'veilig' gevoel geeft zorgt ervoor dat je relatief relaxed veel meer leert dan dat je met geknepen billen onder een scherm hangt voor een gevorderde piloot
  • duurdere merken gebruiken vaak exact dezelfde materialen als minder dure merken
  • koop nooit een 'maatje groter': met de juiste maat scherm vlieg je beter, langer en veiliger dan met een maatje groter
  • koop je eerste scherm nooit zonder deskundig advies buiten de school (en wellicht je tweede scherm ook niet)

Ons huismerk, MacPara, wordt door ons al meer dan 10 jaar verkocht en we gebruiken deze schermen privé en in de school. De prijs prestatie verhouding is super, maar zelfs tegen een veel hogere prijs kunnen deze schermen elke concurrentie aan. MacPara piloten vervangen na een aantal jaar hun MacPara meestal met een MacPara van de volgende generatie. Kenmerkend voor MacPara schermen is de zorvuldige productie kwaliteit met als resultaat een scherm dat exact vliegt zoals het is ontworpen. De meeste modellen zitten qua prestatie bovenin de certificering, terwijl ze qua veiligheid juist onderin de range zitten (hoge prestaties zonder op veiligeheid in te leveren). MacPara heeft zijn eigen productie faciliteit in Tsjechië (dit land heeft een lange historie als het om luchtvaart gaat) en besteedt een deel van zijn productie uit aan topfabrikant Gin.

Nova heeft zijn thuisbasis in Oostenrijk en is in de grote vlieglanden Duitsland en Oostenrijk al jaren nummer één. Nova ontwikkelt en test zijn schermen in Oostenrijk en heeft een eigen productiefaciliteit in Hongarije. De prijs van een Nova is wat hoger, maar daar krijg je wel wat voor terug. Als je kijkt naar de wedstrijd klassementen waarin met EN-B gevlogen wordt, dan zie je in de hoogste regionen nagenoeg uitsluitend Nova Mentors (er stonden al eens 8 Mentors bij de top 10).

BGD Het merk van voormalig wereldkampioen Bruce Goldsmith. Na vele jaren bij toonaangevende fabrikanten schermen te hebben ontworpen, heeft hij nu zijn eigen merk en zonder aan iemand verantwoording verschuldigd te zijn ontwerpt hij schermen waar hij zelf in gelooft. Dat levert schermen op zonder compromis en van uitzonderlijk design. Wij zjin blij dat wij dit merk in Nederland mogen vertegenwoordigen.

 We geven je graag persoonlijk een goed advies. Nagenoeg alle moderne schermen zijn uitstekend ontworpen en zorgvuldig gemaakt van de beste materialen in moderne fabrieken. De verschillen zitten in de nuances en de ontwerp filosofie. Wij vinden het zinloos om van de eindeloze reeks nieuwe modellen steeds weer een beschrijving te maken op deze website - zelfs de meest zorgvuldige vergelijkende testen in de gerenommeerde vakbladen kunnen nauwelijks met echt onderscheidende verhalen komen. Voor de meest actuele informatie verwijzen we je naar de websites van onze leveranciers:

Wij leveren ook andere merken tegen concurrerende prijzen.

paraglidingparapente