SkyGliders logo
 
gradient

Slovenië

Ook als je niet komt om te paragliden is Slovenië echt een bezoek waard. Een veel bewogen geschiedenis heeft mens en landschap getekend. Om de camping in Kobarid te bereiken volgen we vanaf Italië een nauwe pas en rijden we dwars door een historisch fort - maak hier even een pitstop als je voldoende tijd hebt om een beetje in de sfeer van dit voor velen nog onbekende land te komen. Deze voormalige Joegoslavische republiek heeft vele bezettingen gekend, de laatste eeuwen vooral Italiaans en Oostenrijks, en is nu trots op zijn zelfstandigheid. En dat merk je: er wordt hard gewerkt om het land te moderniseren en de de welvaart te vergroten - toeristen zijn hier nog echt welkom.

SkyGliders verblijft op de camping Kamp Koren, gelegen op zo'n 20 km van Tolmin in het noord-westen van Slovenië. Deze camping wordt vooral bezocht door wandelaars, piloten, klimmers, mountain bikers, kayakkers en rafters. Er is een volleybalveldje, een klimtoren, een mini strandje (biertje bij het riviertje), een klein barretje en een winkeltje. Het is een eenvoudige, vriendelijke en sportieve verblijfsplaats. Het 'riviertje' is de bij watersporters beroemde (en beruchte) Soca rivier - helder blauw en vanuit de lucht goed zichtbaar en handig om je te (her)orienteren tijdens een overlandje.

Slovenië heeft zomers een uitstekend klimaat om te vliegen en de meeste vliegplekken zijn zowel voor piloten met minder ervaring als voor gevorderden geschikt (met een 100 kilometer vlucht maak je op de locals echt geen indruk). Een paar van de bekende startplekken rondom Kobarid zijn Stol, Matajur en Kuk en bij Tolmin hebben we de Kobala. Op anderhalf uur rijden in zuidelijke richting hebben we een schitterende soarplek (bij Nova Gorica), een  kilometers lange bergwand van zo'n 500 meter hoogte die door zijn zuidelijke orientatie in de (na)middag vaak spectaculaire soarcondities  biedt. Bij slecht weer is er zelfs nog een uitwijkmogelijkheid naar Italië.

Woorden schieten te kort om onze schitterende herinneringen aan dit gebied te omschrijven. We komen hier al vanaf 2004 en zijn nog steeds niet uitgekeken.

Afstand over de weg vanaf Utrecht: ongeveer 1250 kilometer. Op de laatste 50 kilometer na rijd je alleen maar over eerste klas snelwegen (en twee toltunnels in Oostenrijk).

Doelgroep: piloten met eerdere bergervaring die willen leren om zelfstandig langere vluchten te maken in soms uitdagende condities. Getalenteerde beginners met een flinke hoeveelheid ervaring aan de lier kunnen hier ook terecht, maar moeten er wel rekening mee houden dat er veel eigen verantwoordelijkheid en inzicht wordt verwacht. Overleg ruim van te voren met ons als je twijfel hebt of dit voor jou geschikt is.

Verblijf: in je eigen tent of caravan. SkyGliders zorgt voor alle drankjes en maaltijden in de grote tent die we aan het begin van de week opzetten. Je hoeft geen bestek, borden, potten of pannen mee te nemen.

Blokhut: dit is eigenlijk een te simpele omschrijving voor de volledig uit houten balken opgetrokken vakantiewoningen die je op deze camping kunt huren. Hoewel de ongeveer hondervijftig euro per nacht aardig aan de prijs is, bieden deze huizen makkelijk onderdak aan zes personen (2 x 2-persoons kamers + slaapbanken) en heb je een eigen douche, toilet, keuken en grote woonkamer tot je beschikking.

Lokaal transport: voor het vervoer ter plekke maken we maar beperkt gebruik van onze eigen bussen. We maken vooral gebruik van de 'lokale' gidsen Wolfgang en Sabrina Reinelt, die ons gedurende ons gehele verblijf bijstaan. Wolfgang is zelf een goede paraglider piloot en kan de weersverwachting uitstekend omzetten in een goed vliegadvies. Door zijn hulp zijn we bijna altijd op de juiste tijd op de juiste plaats en maken we meer vlieguren.

We gaan vooral voor de langere vluchten. Inbegrepen in de reissom is vervoer naar de startplek voor één vlucht op de eerste en de laatste dag (zondag en zaterdag) en voor twee vluchten voor de overige vijf dagen. Eén van de gidsen blijft altijd boven tot de laatste persoon is gestart en mocht het een keer niet lukken, dan heb je altijd vervoer terug naar huis.

Programma:

zaterdag: aankomst op de camping, beetje relaxen en inrichten van onze plek

zondag: relaxed opstaan en ontbijten, nog wat rommelen op de camping en  eventueel de omgeving verkennen. Als alles meezit een eerste kennismakingsvlucht in de buurt.

maandag-vrijdag: afhankelijk van het weer bepalen we elke dag of we vroeg, of juist wat later vertrekken. We proberen altijd twee starts te maken, al zijn veel piloten na een paar uur vliegen vaak met één vlucht voldaan voor de dag. In de loop van de week leer je het gebied steeds beter kennen en weten de meeste piloten de huisbellen goed te vinden.

zaterdag: we maken nog een laatste mooie vlucht, stoppen bijtijds met vliegen en in de namiddag ruimen we ons kamp weer op, zodat we vertrekklaar zijn voor de reis naar huis.

zondag: iedereen bepaalt voor zichzelf de vertrektijd - als je bijtijds vertrekt ben je voor middernacht weer thuis in Nederland. Het afscheid van deze plek valt altijd zwaar, de meesten vertrekken daarom als het nog donker is...

Reissom Slovenië is inclusief:

verblijf op de camping
alle maaltijden (lunchpakket zelf maken)
dagelijkse briefing over het weer, de mogelijkheden en de planning
lokaal tranport naar de startplekken (met een toeslag (kostprijs) bij meer dan twaalf keer naar de startplek)
lokaal verplichte start- en landingsgelden
ondersteuning door SkyGliders instructie team
niet vliegende partners kunnen tegen kostprijs ook mee naar de startplek

Van toepassing op al onze buitenland reizen: dit is geen cursus en je accepteert dat SkyGliders en/of het instructie team niet aansprakelijk zijn voor de aan het een dergelijke reis verbonden risico's! SkyGliders biedt de organisatie en logistieke ondersteuning om je paragliding vakantie zo makkelijk en verantwoord mogelijk te maken.

Er mag veel, er moet niets - behalve helpen met de afwas :-)

Handige links:

Paragliding Adventure - de website van onze gidsen
Kobala (Tolmin) informatie
Kamp Koren (de camping)
Lijak (Nova Gorica) soar stek
Kobala (Tolmin) vliegstek
Stol (Kobarid) vliegstek
Enkele pagina's uit "Die schönsten Fluggebiete der Alpen" van Oliver Guenay
Informatie voor piloten in het Tolmin gebied
luchtvaartkaart Slovenië (2004) PDF (1,72MB) of JPG (7.4MB)

Slovenië 2012 - slide show (Janie) (1,6GB)
Slovenië 2013 - slide show part 1 (Janie) (1,1GB)
Slovenië 2013 - slide show part 2 (Janie) (1,3GB)
bergenoverpeinzingkobalabergenslovenieriviertjetenten