SkyGliders logo
 
gradient

Slovenië

Ook als je niet komt om te paragliden is Slovenië echt een bezoek waard. Een veel bewogen geschiedenis heeft mens en landschap getekend. Om de camping in Kobarid te bereiken volgen we vanaf Italië een nauwe pas en rijden we dwars door een historisch fort - maak hier even een pitstop als je voldoende tijd hebt om een beetje in de sfeer van dit voor velen nog onbekende land te komen. Deze voormalige Joegoslavische republiek heeft vele bezettingen gekend, de laatste eeuwen vooral Italiaans en Oostenrijks, en is nu trots op zijn zelfstandigheid. En dat merk je: er wordt hard gewerkt om het land te moderniseren en de de welvaart te vergroten - toeristen zijn hier nog echt welkom.

SkyGliders verblijft op de camping Kamp Koren, gelegen op zo'n 20 km van Tolmin in het noord-westen van Slovenië. Deze camping wordt vooral bezocht door wandelaars, piloten, klimmers, mountain bikers, kayakkers en rafters. Er is een volleybalveldje, een klimtoren, een mini strandje (biertje bij het riviertje), een klein barretje en een winkeltje. Het is een eenvoudige, vriendelijke en sportieve verblijfsplaats. Het 'riviertje' is de bij watersporters beroemde (en beruchte) Soca rivier - helder blauw en vanuit de lucht goed zichtbaar en handig om je te (her)orienteren tijdens een overlandje.

Slovenië heeft zomers een uitstekend klimaat om te vliegen en de meeste vliegplekken zijn zowel voor piloten met minder ervaring als voor gevorderden geschikt (met een 100 kilometer vlucht maak je op de locals echt geen indruk). Een paar van de bekende startplekken rondom Kobarid zijn Stol, Matajur en Kuk en bij Tolmin hebben we de Kobala. Op anderhalf uur rijden in zuidelijke richting hebben we een schitterende soarplek (bij Nova Gorica), een  kilometers lange bergwand van zo'n 500 meter hoogte die door zijn zuidelijke orientatie in de (na)middag vaak spectaculaire soarcondities  biedt. Bij slecht weer is er zelfs nog een uitwijkmogelijkheid naar Italië.

Woorden schieten te kort om onze schitterende herinneringen aan dit gebied te omschrijven. We komen hier geregeld vanaf 2004 en zijn nog steeds niet uitgekeken.

Afstand over de weg vanaf Utrecht: ongeveer 1250 kilometer. Op de laatste 50 kilometer na rijd je alleen maar over eerste klas snelwegen (en twee toltunnels in Oostenrijk).

Doelgroep: piloten met niveau brevet-2 berg. Er wordt veel eigen verantwoordelijkheid en inzicht van je verwacht. Overleg ruim van te voren met ons als je twijfel hebt of dit voor jou geschikt is.

Verblijf: in je eigen tent of caravan.

Blokhut: dit is eigenlijk een te simpele omschrijving voor de volledig uit houten balken opgetrokken vakantiewoningen met eigen douche en toilet die je op deze camping kunt huren. Deze onderkomens bieden plaats aan zes personen (2 x 2-persoons kamers, entresol en slaapbanken).

Lokaal transport: voor het vervoer ter plekke maken we maar beperkt gebruik van onze eigen auto's. We maken vooral gebruik van de lokale gidsen/bergtaxi's.

Programma:

zaterdag: aankomst op de camping, beetje relaxen en acclimatiseren.

zondag: relaxed opstaan en de omgeving verkennen. Als alles meezit een eerste kennismakingsvlucht in de buurt.

maandag-vrijdag: afhankelijk van het weer bepalen we elke dag of we vroeg, of juist wat later vertrekken. We proberen altijd twee starts te maken, al zijn veel piloten na een paar uur vliegen vaak met één vlucht voldaan voor de dag. In de loop van de week leer je het gebied steeds beter kennen en weten de meeste piloten de huisbellen goed te vinden.

zaterdag: eventueel nog een laatste vlucht en vertrek naar huis (of een andere bestemming).

Reissom Slovenië is inclusief:
begeleiding en briefings door het team
Ontbijt (afhalen bij een van de blokhutten)
Avondeten op 4 avonden (type BBQ, pasta, pizza, etc.)
kosten voor het verblijf op de camping (eigen tent of caravan)

Van toepassing op al onze buitenland reizen: dit is geen cursus en je accepteert dat SkyGliders en/of het instructie team niet aansprakelijk zijn voor de aan het een dergelijke reis verbonden risico's! SkyGliders biedt de organisatie en logistieke ondersteuning om je paragliding vakantie zo makkelijk en verantwoord mogelijk te maken.

Handige links:

Paragliding Adventure - de website van onze voormalige gidsen
Kobala (Tolmin) informatie
Kamp Koren (de camping)
Lijak (Nova Gorica) soar stek
Kobala (Tolmin) vliegstek
Stol (Kobarid) vliegstek
Informatie voor piloten in het Tolmin gebied

Slovenië 2012 - slide show (Janie) (1,6GB)
Slovenië 2013 - slide show part 1 (Janie) (1,1GB)
Slovenië 2013 - slide show part 2 (Janie) (1,3GB)
bergenoverpeinzingkobalabergenslovenieriviertjetenten