SkyGliders logo
 
gradient

Op het veld

Het leuke van een tandemvlucht is dat je kunt genieten van een echte paragliding vlucht zonder voorafgaande training of opleiding. Maar, deze relaxte manier van vliegen is geen kermisattractie waar elke volgende ronde identiek is aan de voorgaande: de lucht en de wind zijn altijd net iets anders, er is geen vaste route en er is geen vangnet. Ofschoon we heel wat lachen en plezier maken (we doen dit omdat we vliegen leuk vinden en de ervaring willen delen), zijn we waneer het erop aankomt serieus en we nemen geen onnodige risico's.

Deelname aan een tandemvlucht is niet moeilijk en deelname staat open voor mensen van alle leeftijden. Voor mensen met een normale gezondheid zijn er sowieso geen beperkingen, maar incidenteel loopt er wel eens iemand een blauwe plek op, dus je moet wel tegen een stootje kunnen. Bij de start en de landing moet er meestal enkele meters gelopen worden, maar fysiek is het niet heel erg enerverend*.

Bij aankomst op het veld krijg je eerst een korte uitleg over wat we precies gaan doen en wat we van jou verwachten. Je krijgt dan tevens een goed passende helm en harnas (dat is het 'zitje') - we hebben zowel kinder- als grote-mensen maten beschikbaar. We vragen je tijdens de introductie ook het deelname formulier te lezen en te ondertekenen.

Als je aan de beurt bent wordt je naar de 'start' gebracht. Op dit deel van het veld worden steeds de lierkabels klaargelegd voor de piloten die willen vliegen. Hier maak je kennis met 'jouw' tandempiloot en bespreek je eventuele speciale wensen. Samen met de piloot wordt je aan het extra grote tandemparagliding scherm vastgemaakt, er volgt nog een controle van alle bevestigingen en sluitingen en als alles akkoord is wordt de lierkabel aan een speciaal daarvoor gemonteerde release vastgemaakt.

De startleider, die verantwoordelijk is voor de veiligheid op de startplaats, checkt het luchtruim, de wind en de tandempassagier en piloot en als alles in orde is wordt het startsein gegeven. De kabel wordt strak getrokken, het commando 'lopen' wordt gegeven en al vaart makend zorgt de tandempiloot ervoor dat het scherm mooi boven je komt te staan. Nog een paar stappen en je voeten komen los en je bent gestart.

Een volledige beschrijving van de hele vlucht inclusief de "do's and don'ts" vind je elders op deze website.

* Passagiers tot 100kg kunnen zonder meer deelnemen aan een tandemvlucht. Zwaardere passagiers (tot max. 130 kg) kunnen alleen mee indien er voldoende wind in de goede richting staat (windkracht 3 of meer in de lengterichting van het veld). We hebben harnassen (en helmen) in alle maten.

* Indien het maar enigszins mogelijk is laten we ook passagiers met een fysieke of geestelijke beperking graag kennismaken met het paragliden. Met ons ervaren team is veel mogelijk: het is echter wel aan te bevelen om dit van te voren even met ons af te stemmen.

de beste stuurlui....klaar voor de startstartproceduredebriefen