SkyGliders logo
 
gradient

Vliegen in de bergen

Ons reisschema vind je op de pagina programma en tarief.

Paragliding in Nederland is geweldig, maar een mooie vlucht in de bergen geeft toch de ultieme voldoening. Ook al heb je nog zo veel ervaring, er gaat in de bergen een hele nieuwe wereld voor je open.

We moeten een eind reizen om in de bergen te kunnen vliegen en voor de meeste Nederlanders is een paraglidingreis dus gelijk een (korte of langere) vakantie. Ofschoon we zoveel mogelijk vlieguren proberen te 'scoren', vergeten we niet van de omgeving te genieten en na het vliegen maken we er gezellige avonden van. Als het minder geschikt vliegweer is gaan we nieuwe stekken zoeken (heel erg leerzaam en een must als je ooit van plan bent zelfstandig op pad te gaan), doen we wat aan theorie, verkennen we de omgeving (cultuur!), organiseren we een wandeling voor de liefhebbers of bezoeken we een lokaal stadje.

Filosofie: SkyGliders gaat maar een paar keer per jaar op reis. Daarom is elke reis zowel voor het instructie team als voor de overige deelnemers een echt vliegfeest. Het team gaat tot het uiterste om voor elke deelnemer het maximum uit de vliegvakantie te halen. De nadruk ligt niet op het maken van zoveel mogelijk vluchten, maar enerzijds op de kwaliteit van de vluchten, anderzijds op de veiligheid van de vluchten. We maken bijna altijd gebruik van lokale gidsen en daardoor zitten we heel vaak precies op tijd op de beste plek - als het top weer is dan maakt dat niet zoveel verschil, maar op de mindere dagen is dit een niet te onderschatten voordeel. Ons doel is dat je na een korte of langere vliegvakantie iets hebt toegevoegd aan je beleving van het paragliden, maar ook met een echt voldaan vakantie gevoel terug naar huis keert (of verder reist).

Instructie en les: SkyGliders biedt geen 'bergcursussen' aan, maar organiseert paragliding reizen. Misschien is het een subtiel verschil of je iets een reis of een cursus noemt, maar onze reizen zijn geen cursus. Cursus (opleiding) bieden we aan in Nederland (aan de lier); in de bergen willen we (zoveel mogelijk) vliegen. Dat betekent niet dat we je aan je lot overlaten, integendeel. Ongebrevetteerde piloten (nog niet in het bezit van brevet-2) worden op maat door ons team begeleid en wegwijs gemaakt op de verschillende vlieglocaties. Maar elke piloot die met ons meereist moet op zijn minst de basisvaardigheden van het vliegen beheersen en is ook theoretisch al een aardig eind onderweg. Wij reizen alleen met piloten die ook in Nederland met ons vliegen en wij kunnen daarom iedereen op zijn eigen niveau begeleiden. We besteden veel aandacht aan de lokale situatie en we leren je stap voor stap zelf te beoordelen wat de beste startplekken zijn, waar je op moet letten, hoe je een vluchtplan maakt en hoe je gebruik maakt van wind en thermiek. Na een vliegvakantie ben je in staat om situaties beter te beoordelen, maar zal je waarschijnlijk ook met meer ontzag voor de elementen je vliegcarrière voortzetten. Ofschoon ons doel is je te helpen een verantwoordelijke en vaardige zelfstandige piloot te worden, ontdekken de meeste piloten pas onderweg hoe belangrijk het is om gezamenlijk de omstandigheden te beoordelen en altijd van elkaars kennis gebruik te maken. Piloten die in het bezit zijn van brevet-2 of hoger vliegen per definitie zelfstandig, maar kunnen wel rekenen op onze assistentie. Los van bovenstaande: SkyGliders heeft een reputatie op te houden als het gaat om organisatie en logistiek: materiaal, vervoer, ontbijt, lunch, avondeten (je zou bijna vergeten dat je op de camping zit als je onze 'diners' ziet) en de locale gidsen - voor zover mogelijk is aan alles gedacht!

Locaties: Europa heeft honderden vlieggebieden die de moeite waard zijn. Bekende en polulaire plekken vind je in Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Italië, Spanje, maar ook in Turkije, Engeland, Tsjechië, Bulgarije, Polen en Griekenland zijn fantastische locaties. Buiten Europa kun je denken aan Chili, Indonesië, Korea, Australië, de VS, Nieuw Zeeland, Zuid Afrika en...

We zijn natuurlijk wel afhankelijk van de weergoden en de lokale regels en voorschiften. Als je eenmaal je brevet 2 of 3 hebt (tegenwoordig PgPL), mag je (met je IPPI kaart) op heel veel plekken legaal zelfstandig vliegen zolang je de lokale regels in acht neemt. Vaak dient de school dan meer als gids en organisator (logistiek ter plekke, uitrusting, inschatting meteo en omgeving) dan als opleidings instituut. Maar ook voor veel gebrevetteerde piloten is het toch het prettigst om met een min of meer georganiseerde club een parapente vakantie te realiseren.

Afhankelijk van de reisduur (lange weekeinden of een hele week), het weer en externe omstandigheden kiezen we locaties die op dat moment het meeste vliegplezier beloven.

Verblijf: We maken bijna altijd gebruik van een camping. Je moet dan zelf voor een tent (of caravan) zorgen, hoewel er op veel locaties ook caravans of huisjes gehuurd kunnen worden. 

 sloveniebergenbergen